Festivalul

Anul  2012 este anul de gratie in care  George Petrescu, cetatean francez, Cavaler templier al Ordinului Sfantului Bernard, nascut in Rucar, judetul Arges  pasionat de istorie  si cavalerism , a avut inspiratia de a crea un festival medieval datorita argumentelor istorice gasite in arhivele Rucarului. Dupa 4 luni de cercetari si documentare, la acest proiect al festivalului s-au alaturat profesorul de istorie  Nicoale Radulescu, profesorul universitar Romulus Popa Bran, profesorul  si scriitorul Nicolae George Podisor, profesorul universitar dr. Stefan Trambaciu- directorul Muzeului din Campulung, istoric, scriitor, jurnalist Marian Deaconu.

Bazele Festivalul International al  Ordinului Sfantului Bernard au fost puse  in 2012  la initiativa rucareanului George Petrescu cu aprobarea superiorilor francezi ai ordinului si a  Marelui Maestru O.E.S.B. Michele Picandet. In organizarea festivalului, Cavalerul George Petrescu a avut un sprijin moral din partea nasului sau spiritual, cavalerul Van- Goey Zacharie,  membru marcant al Ordinului OESB Franta, consilier consultativ al Primariei Nice- Franta.

S-au alaturat in organizarea festivalului  si oameni ai locului, domnul Lucian Lambescu,  doamnele  Geta Pantea, Carmen Barloiu ,Simina Dulama, Domnica Pestritu,  Virginia Pestritu ,  Ana Vorovenci si Oana Nicolescu. Trebuie sa remarcam implicarea in organizarea festivalului si a altor Cavaleri templieri care au inteles mesajul si necesitatea existentei unui festival de o asemenea valoare in zona : Cavalerul Liviu Gheorghe Pancu, actor si regizor al teatrului din Targu Mures, Cavalerul Ioan Neacsu – muzician , cavalerul Daniel Dutca.

Inspiratia  cavalerului templier de a crea un festival medieval in zona Rucar  a fost temeinic fundamentata si argumentata de documentele si scrierile gasite in diferite arhive oficiale. Culoarul Rucar -Bran a fost de-a lungul istoriei medievale perindat de Cavaleri apartinand mai multor ordine.  De altfel, in  documentele gasite in arhive, cetatea Oratia - situata la 6 km nord  de Rucar si la 2 km de raul Dambovita in satul Podu Dambovitei, comuna Dambovicioara - a fost fondata de Ordinul Cavalerilor Teutoni in 1212 si a reprezentat un puternic post de paza a trecatorii Rucar-Bran.

Aducem multumiri pentru sprijin si implicare autoritatilor locale : Consiliul Judetean Arges, Consiliilor Locale ale  statiunilor Rucar si Dambovicioara, Primarilor Ionel Dulama- primar statiunea Rucar si Dumitru Secareanu-primar statiunea Dambovicioara.

De asemenea, aducem multumiri delegatiilor franceze participante Ordo Equestri Sancti Bernardus – O.E.S.B., Ordinelor Cavaleresti Invitate : Ordo Hospitalium Equestrium Sancti Johannis – O.H.E.S.J., Ordo Teutonicus Herman Von Salza -O.T.H.S. , Venerabilis Ordo Sancti Sepulchri-V.O.S.S,  Ordo Equestris Vini Europae  si tuturor  locuitorilor statiunilor Rucar si Dambovicioara.

Argumente

Iata, mai jos, cateva din scrierile gasite in munca de documentare pentru sustinerea si argumentarea organizarii unui festival medieval in aceasta zona.

Loc încărcat de istorie, Rucărul este depozitar peste vremi ale multor isprăvi legendare, martor veridic dar şi participant direct la fapte şi evenimente cardinale din istoria ţării. Descoperirile arheologice din epoca bronzului, existenta Castrului roman Scărișoara și a dalelor drumului Transalutanus pe care călătorii călcau, mai ieri, în Posada, conferă certitudine locuirii străvechi a acestor meleaguri. Culoarul Rucăr-Bran a legat și consolidat civilizația românească de-o parte și de alta a Carpaților. La acesta intretăiere de drumuri au fost așezați Cavalerii Teutoni, de către regele Andrei al II-lea al Ungariei, în anul 1211. Principala misiune militară dată cruciaţilor de regele maghiar era oprirea năvălirilor "păgâne" de la sud de Carpaţi, în special a cumanilor turanici.

Cavalerii cruciaţi au parcurs de mai multe ori drumul Bran-Rucăr-Câmpulung pentru alungarea din zonă a cumanilor turanici cu care au avut confruntări armate până în anul 1224 când au obţinut o victorie decisivă împotriva acestora. Cavalerii ospitalieri porniţi în urmărirea acestora, pătrund în părţile nord-estice de la sudul Carpaţilor, unde au dat peste așezarea valaha , pe care au denumit-o RÜCHEN (Rucăr, astăzi), toponimic care s-ar traduce prin „satul din spatele munţilor”. Din acele vremuri datează legenda Izvorului Tămăduirii la Rucăr: Mituri, legende, vestigii istorice, tradiții perpetuate, cadru natural mirific – toate fac din zona Rucăr un punct de atracție turistică și culturală contemporană.

Proiecte

Proiect 2019

Vezi PDF

Projet 2019

Voir PDF

Proiect 2018

Vezi PDF

Projet 2018

Voir PDF

Proiect 2017

Vezi PDF

Projet 2017

Voir PDF

Proiect 2016

Vezi PDF

Proiect 2015

Vezi PDF

Proiect 2014

Vezi PDF

Proiect 2013

Vezi PDF

Obiective

Ideea infiintarii unei festival in acest loc  incarcat de istorie si misticism a avut-o rucareanul George Petrescu, Cavalerul Templier plecat de pe plaiurile natale si reintors cu dorinta de a aduce in atentia oamenilor din lumea intreaga frumusetea si misterul culoarului Rucar- Bran.

Transpunerea in fapta a ideii festivalului international al Cavalerilor a venit ca o incununare  a eforturilor depuse in documentarea si strangerea dovezilor pentru a face veridica alegerea acestui loc ca si vatra a manifestarilor cavaleresti. Festivalul  a fost  gandit ca si un loc de pelerinaj in memoria cavalerilor care au pierit pentru credinta lor. Un loc aparte in desfasurarea festivalului o reprezinta ziua si ora la care cavalerii  comemoreaza printr-o rugaciune comuna pe Marele Maestru , martirul Jacques de Molay.

Astfel, la orele 23:18 , in cea de-a doua noapte a festivalului (cifra 2 simbolizeaza cei 2 cavaleri calare pe cal, 3- luna a 3-a din calendar, luna martie si 18- ziua in care a fost ars pe rug) comemoram printr-o Rugaciune a tuturor Cavalerilor prezenti la festival, in locul numit de Cavaleri  Gradina Maicii Domnului, langa Izvorul Tamadurii, martiriul Cavalerului Templier Jacques de Molay.

In gradina Maicii Domnului, unde Cavalerii se aduna pentru rugaciune, exista o troita cu un izvor care, spune legenda, a salvat Cavalerii prin puterile tamaduitoare ale apei. Asa s-a nascut ideea ca locul de pelerinaj sa fie acest loc incarcat de istorie si misticism. Legenda a trecut de mult Carpatii, mitul a prins viata, iar istoria este parte din  noi.

Noi, Cavalerii, suntem dovada vie ca niciodata istoria nu va putea fi ignorata sau uitata.

Galerie Foto - Video

Postarile  sunt o retrospectiva in imagini  a Festivalului International de la Rucar incepand cu prima editie care s-a desfasurat in 2013.

Anul acesta a avut loc cea de-a 5-a editie a Festivalului de la Rucar in perioada 29 iunie -2 iulie 2017, de la care puteti vedea cateva secvente in videoclipurile de mai jos.

Ediția 2016